Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу участниците в антиамерикански митинг в Атина, съобщава агенция АМНА.

Митингът е организиран в знак на протест срещу посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и подписването на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. То предвижда разполагане на американски военни в още три военни бази, освен тази в Суде на остров Крит.

До сблъсъци с полицията се стигна, след като протестиращите започнали да хвърлят пликове с червена боя срещу паметника на американския президент Хари С. Труман. Полицията се опитала да спре вандализма с помощта на сълзотворен газ, а демонстрантите влезли в схватка с полицаите.
 

Майк Помпео и споразумението, което предизвика недоволство в част от гръцкия народ
БГНЕСБлизо да посолството на САЩ в Гърция протестиращите запалиха американския флаг, като скандираха „Убийци!”.

Преди това в центъра на Атина се проведе митинг, на който бяха издигнати лозунги: „Не на споразумението за базите със САЩ”, „Да се закрият базите на американските и натовски убийци”.

Лидерът на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас заяви, че подписването на новото споразумение между Гърция и САЩ, запазването и разширяването на американските бази в Гърция ще доведат гръцкия народ само до още по-големи опасности и до по-голяма дестабилизация на региона.

Помпео на среща с папата, докато Тръмп е разследван за импийчмънт


Американското знаме беше запалено и срещу генералното консулство на САЩ в Солун.

По време на визитата си в Атина държавният секретар Майк Помпео и министърът на отбраната Никос Дендиас подписаха протокол за изменение на Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA). Новото споразумение определя параметрите на действие на САЩ в пристанището на Александропулис и условията по експлоатация на порта на базата Суда на остров Крит.
 


Обезпечено е създаването на високотехнологично оборудване на гръцка територия и в рамките на гръцките бази и лагери в Централна Гърция.

За САЩ интерес представляват базата в Суда, военновъздушните бази в Лариса и Стефановикио и пристанището в Александропулис.
БГНЕС