Алексей Навални
Алексей Навални / БГНЕС
Близкият съюзник на покойния руски опозиционер Алексей НавалниЛеонид Волков, призова днес руснаците да се присъединят масово на протести срещу президента Владимир Путин на 17 март, когато в страната ще се проведат избори. Самият Навални, малко преди да умре в затворническа колония отвъд полярния кръг, призоваваше към такива протести, съобщи Ройтерс. 

Кремъл предупреди, че ще има правни последици за всеки, който се вслуша, според неговата формулировка, в провокативни призиви от хора, определени като опасни и подкрепяни от САЩ екстремисти. 

На 1 февруари в публикация в социалните мрежи Навални призова руснаците да протестират, като се съберат да гласуват по едно и също време – по обяд на 17 март. Самият Навални почина на 16 февруари.

Във видеообръщение, публикувано в платформата „Ютюб“, Волков заяви, че призивът за протест е бил „пряк политически завет на Навални“ и последен призив да се предприемат действия.

„Сега това вече не са просто политически действия, насочени към преодоляване на политическата самота и изолация. Сега това е траурно събиране и граждански помен, акция в памет на Навални“, заяви опозиционерът. 

„Така хората ще изпълнят последната воля на Алексей Навални, което е нещо наистина важно. Направете го. И в оставащото до изборите време убедете колкото се може повече хора да направят това“, допълни опозиционерът. 
 

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че последователите на Навални са известни с „провокативните“ си призиви за нарушаване на закона и че ще има последици за онези, които се вслушват в тях. 

„Това е много опасна практика и ще има правни последици за онези, които откликват на тези призиви“, заяви Песков. 

Навални призова за протести под надслов „Обяд срещу Путин“, на които хората да демонстрират съпротива без да рискуват арести, защото ще се редят на опашките пред изборните секции в рамките на закона. 

Путин със сигурност ще спечели нов шестгодишен мандат на изборите, отбеляза Ройтерс. Двама обявили се срещу войната в Украйна кандидати бяха дисквалифицирани по технически причини и никой от останалите трима претенденти за президентския пост не критикува Путин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА