/ iStock/Getty Images
Съединените щати са обезпокоени от кибератаката срещу украинските министерства и засега не знаят кой стои зад нея. Това заяви днес прессекретарят на Белия дом Джен Псаки по време на редовния брифинг за медиите.

„Съединените щати, нашите съюзници и партньори са обезпокоени от кибератаката. Президентът на САЩ Джо Байдън е информиран за това. Към момента нямаме данни за това кой е извършителят и не мога да предоставя нищо конкретно”, обясни тя.

Пентагонът също излезе със съобщение, че засега не може да определи кой стои зад кибератаката срещу украинските правителствени сайтове.

Голяма кибератака срещу украински правителствени сайтове

Припомняме, че няколко ключови украински правителствени уебсайта бяха изключени от мрежата в резултат на мащабна кибератака, случила се на фона на нарастващото напрежение между Русия и западните съюзници на Украйна,."В резултат на мащабна кибератака уебсайтовете на Министерството на външните работи и на редица други правителствени агенции са временно изключени", заяви говорител на външното министерство.

Министерството на образованието написа във Фейсбук, че уебсайтът му не работи поради "глобална кибератака", която е била извършена през нощта.

Уебсайтът на кабинета и на министерството на извънредните ситуации също са обект на атаката, като по-късно услугите на правителствения сайт бяха възстановени.

Секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Алексей Данилов обвини Русия за кибератаката срещу сайта на правителството. Пред британския телевизионен канал „Sky News” той заяви, че атаките са осъществени от „руски специалисти”.

„Ние виждаме ясно техния почерк. Тези действия са осъществени от руски специалисти”, каза Данилов, заявявайки, че е убеден в това 99,9%.

Той обърна внимание върху факта, че съобщенията за започналата късно през нощта кибератака се е появила в руските медии само час след началото им. 
БГНЕС