Съдът в Хага издаде заповед за ареста на суданския министър на отбраната
Съдът в Хага издаде заповед за ареста на суданския министър на отбраната / www.sxc.hu

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на министъра на отбраната на Судан Абдел Рахим Мухамад Хусейн във връзка с разследването на кръвопролитията в суданската област Дарфур, предаде Ройтерс.

Хусейн е поредният от действащите правителствени ръководители в Судан, към когото са предявени обвинения от съда в Хага. МНС е издал досега заповеди за ареста на суданския президент Омар Хасан ал Башир по обвинение в организация на геноцид, както и към един бивш държавен министър на вътрешните работи и един главатар на милиция в Дарфур. Нито един от тях не е арестуван, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

В днешното съобщение на съда в Хага се казва, че са налице достатъчни основания да се смята, че Абдел Рахим Мухамад Хусейн е отговорен по 20 обвинения в престъпление срещу човечеството, вкл. преследване и насилие, и по 21 обвинения във военно престъпление, вкл. убийство и нападение срещу цивилни.

По данни на ООН около 300 хиляди души за загинали в конфликта в Дарфур. Правителството в Хартум твърди, че броят им е само 10 хиляди. През декември м.г. генералният прокурор на МКС Луис Морено-Окампо каза, че Хусейн е издирван за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени в Дарфур от август 2003 до март 2004 г., припомня Ройтерс.