Съдът свали обвиненията срещу бившия египетски президент Хосни Мубарак
Съдът свали обвиненията срещу бившия египетски президент Хосни Мубарак / снимка: БГНЕС, архив

Каирският наказателен съд оттегли обвиненията срещу бившия президент на Египет Хосни Мубарак, обвинен във връзка със смъртта на протестиращи срещу режима му през 2011 г., предаде ДПА.

Само историята и Бог могат да съдят някого, който е бил вицепрезидент, а после и президент на Египет повече от 30 години, заяви съдията Махмуд ар Рашиди.

Съдът също така оттегли обвиненията към Мубарак, синовете му и известен бизнесмен по друго дело за корупция.

По първото дело за гибелта на протестиращи бяха оправдани министърът на вътрешните работи от времето на Мубарак Хабиб ал Адли и още шест висши служители от силите за сигурност. Бившият президент, Хабиб ал Адли и шестимата висши длъжностни лица бяха обвинени, че са наредили убийството на
стотици демонстранти по време на протестите, довели до свалянето на Мубарак.

По делото за корупция обвиняеми бяха Мубарак, двамата му синове - Аля и Гамал, и египетският бизнес Хусейн Салем, който бе съден задочно.

По делото на смъртта на демонстрантите бившият президент получи първо доживотен затвор през юни 2012 г., когато бе признат за виновен, че не е предотвратил убийствата на протестиращи. Така тогава той стана първият в историята съден и изпратен в затвора египетски управник, посочва ДПА.

В началото на 2013 г. тази присъда бе отменена и бе наредено делото да започне да се гледа от начало.

През май тази година друг съд осъди 86-годишния бивш президент на три години затвор по друго дело за злоупотреби. Двамата му синове получиха по него по четири години лишаване от свобода.

Мубарак е настанен във военна болница в Южно Кайро заради влошеното си здравословно състояние. Днес той бе докаран в съда с хеликоптер.

По време на 18-дневното въстание срещу Мубарак в началото на 2011 г. бяха убити близо 900 протестиращи, припомня Асошиейтед прес. Процесът, по който днес бяха оттеглени обвиненията срещу Мубарак и който днес бе прекратен, беше образуван само във връзка със смъртта на 239 души, чиито имена бяха посочени в обвинителния акт.

Делото бе прекратено, но днес съдията Махмуд ар Рашиди ясно даде да се разбере, че оттеглянето на обвиненията не снема от Мубарак отговорността за "корупцията" и "слабостите" в последните години на управлението му. Съдията изтъкна значението на януарското въстание от 2011 г., като каза, че целите му - свобода хляб и социална справедливост - са били правилни. Снемайки обвиненията срещу Мубара за потушаването на въстанието и отказвайки да произнесе присъда срещу бившия президент, съдът на практика го оправда, отбелязва ТАСС.

Източник: БТА