Съдът анулира оправдателната присъда на Хосни Мубарак
Съдът анулира оправдателната присъда на Хосни Мубарак / БГНЕС

Касационният съд в Кайро анулира оправдателната присъда на бившия египетски президент Хосни Мубарак по делото за съучастие в избиването на 846 демонстранти през 2011 година и постанови нов процес, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Съдът удовлетвори внесеното от държавната прокуратура възражение срещу оправдателната присъда, произнесена на по-нисша инстанция, и нареди новият съдебен процес да започне на 5 ноември.

През юни 2012 година бившият президент беше осъден на доживотен затвор по обвинение в съучастие в убийството на демонстранти по време на народното въстание през 2011 година, прогонило го от власт.

На 29 ноември 2014 година друг съд отхвърли обвиненията и го оправда. Прокуратурата обжалва решението и Касационният съд днес анулира оправдателната присъда.

На този етап не е ясно дали решението на съда се отнася и за останалите шест обвиняеми, сред които Хабиб ал Адли, министърът на вътрешните работи от кабинета на Мубарак. Всички те бяха оправдани на предишна инстанция.

Следващото дело ще бъде разгледано от Касационния съд на Египет на трета и последна инстанция, чието решение няма да подлежи на обжалване, посочи ДПА.

Източник: БТА