Съдят сътрудник на Пентагона, изнасял поверителна информация
Съдят сътрудник на Пентагона, изнасял поверителна информация / netinfo

Анализатор към Министерството на отбраната на САЩ се призна за виновен в издаване на поверителна информация за американските и тайванските военни комуникационни системи на бизнесмен от Луизиана, работещ за китайското правителство, предадоха световните агенции.

51-годишният оръжеен експерт Грег Бъргърсен бе задържан през февруари. Прокурори го обвиниха в издаване на поверителна информация на мебелния търговец Тай Ко, който предавал сведенията на китайското правителство. Бъргърсен се призна за виновен в заговор за издаване на поверителна информация и може да бъде осъден на 10 години затвор. Присъдата ще бъде произнесена на 20 юни. Оръжейният експерт получил хиляди долари в брой от Ко от март миналата година.

Американецът смятал, че Ко сътрудничи на тайванското министерство на отбраната. Той обаче предавал информацията в Пекин. Тай Ко и още един подсъдим Юй Син Кан, действал като посредник между служителя на военното министерство и Тай Ко, може да получат смъртни присъди, ако бъдат обявени за виновни. Двамата са в затвора и очакват съдебните си процеси.