Съдят швед, стрелял по чужденци
Съдят швед, стрелял по чужденци / снимка: sxc.hu

В шведския град Малмьо започна процес срещу швед, който в продължение на година стрелял по чужденци, след като преди това убил трима души предаде Франс прес.

Мъжът е обвинен за три убийства и за дванайсет опита за убийство. Той отрича да е извършил тези престъпления.

Петер Мангс, който е на 40 години, е заподозрян, че през 2003 година е убил двама чужденци, а пред 2009 година е убил шведка, седяща в кола до имигрант със съдебно досие.

Обвинен е и в 12 опита за убийство, извършени в периода 2009 година - ноември 2010 година Тогава Мангс, въоръжен с автоматичен пистолет "Глок 19", е стрелял по 12 души, намиращи се в жилищата си, на работното си място, в колите си или на обществени места.

Тази серия от опити за убийство потресе град Малмьо и породи паника. Мангс беше арестуван след продължително издирване от полицията, припомня БТА.

Обвинението е събрало богат материал срещу Мангс, с показания на много свидетели. Засега обаче обвинителите не могат да установят мотивите за престъпленията.

Според прокурора Солвейг Волстад има известна доза на ксенофобия, но и други фактори, като агресивност към хора, които в миналото са били признати за виновни в извършени престъпления.