Съдят приближени на Саддам
Съдят приближени на Саддам / netinfo

Бившият иракски вицепремиер Тарик Азис ще се изправи пред съда, за да отговаря за ролята си в избиването на 42 иракски търговци,съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Заедно с Азис пред Иракския върховен съд ще се изправят още седем обвиняеми, включително полубратът на Саддам Хюсейн Уатбан Ибрахим ал-Хасан, вътрешен министър по време на екзекуциите, и Сабаави Ибрахим ал-Хасан, бивш високопоставен служител в службите за сигурност. Пред съда ще се явят още бившият министър на търговията и управителят на централната банка.

Това е четвъртият процес срещу бивши управници на режима, свален от власт от американските войски през 2003 г. Адвокатът на бившия иракски вицепремиер Бадия Ариф заяви, че няма нито едно сериозно обвинение срещу Азис.

Търговците са били обвинени в завишаване на цените на стоки от първа необходимост в противоречие с държавната политика в момент, когато на Ирак бяха наложени санкции от ООН заради инвазията в Кувейт.

Друг обвиняем е Али Хасан ал-Маджид, наречен „Али Химика“. Той бе осъден на смърт през юни миналата година заради участието му в операция „Анфал“ през 80-те години на 20-и век, по време на която бяха убити десетки хиляди кюрди.

Тарик Азиз се предаде на американците и оттогава е в Кемп Кропър край Багдад. Няколко пъти поради влошено здраве той трябваше да постъпва в болница и семейството му непрекъснато настоява да бъде освободен по здравословни причини. Съдът ще се председателства от кюрдския съдия Рауф Рашид Абдел Рахман, който осъди на смърт Саддам Хюсейн през 2006 г.