Съдебният процес срещу съпругата на Бо Силай приключи за един ден
Съдебният процес срещу съпругата на Бо Силай приключи за един ден / снимка: Reuters

Съдебният процес срещу съпругата на бившия член на Политбюро на Китайската компартия Бо Силай, която е обвинена в убийство на британец през ноември миналата година, приключи след един ден разисквания, предаде Асошиейтед прес.

Гу Кайлай и неин домашен помощник са обвинени, че са отровили британския бизнесмен Нийл Хейуд, който е бил в близки отношения със семейството на Бо, посочва БТА. Смята се, че е бил отровен, след като заплашил да разкрие план на Гу за изнасяне на пари в чужбина.

Говорител на съда в китайския град Хефей заяви, че съпругата на Бо Силай не е оспорила обвинението в предумишлено убийство. Той добави, че присъдата ще бъде произнесена на по-късна дата.

Според прокурора Гу Кайлай изпратила помощника си да посрещне Нийл Хейуд, когато през ноември миналата година пристигал от Пекин в град Чунцин, превърнал се в бастион на Бо Силай. Прислужникът трябвало освен това да придружава британеца. Хейуд десетина години е бил част от приятелския кръг на семейството на Бо Силай, преди отношенията между него и китайската двойка да се обтегнат.

В нощта на 13 ноември Гу Кайлай е посетила Нийл Хейуд в хотелската му стая в Чунцин, двамата пили чай и вино. В един на британеца му прилошало и той повърнал, а после поискал вода. Тогава Гу взела отровата, която нейният бил донесъл носел, а после лично я изсипала в устата на Хейуд, се казва в изявлението на прокурора, прочетено пред журналистите, отразяващи процеса. Смята се, че отровата е била цианид.

На процеса присъстваха британски дипломати. Досега китайските власти не разрешаваха чужденци да присъстват на съдебни процеси в Китай.

Според анализатори Гу Кайлай ще бъде призната за виновна, но няма да бъде осъдена на смърт. Специалистите обаче предупреждават, че съдбата й, както и тази на Бо Силай зависи от борбата, която се води по върховете в навечерието на конгреса на Китайската комунистическа партия, който трябва да отбележи идването на власт на нов лидерски екип.

Обвинението твърди, че разполага с безспорни доказателства за вината на Гу, но синът на Бо и Гу - Бо Гуагуа, заяви по-рано тази седмица пред Си Ен Ен, че е изпратил до съда декларация в защита на майка си. "Фактите ще говорят сами за себе си", каза тогава Бо Гуагуа.

Според експертите процесът означава, че Китайската комунистическа партия е постигнала консенсус какво да бъде отношението към Бо Силай, който заради скандала и обвинения в корупция беше свален от няколко висши поста. Други анализатори допълват, че колкото и снизходително да бъде отношението към семейство Бо, неговите приближени ще изгубят влияние в новата структура на върховното ръководство на комунистическата партия.

Бо Силай беше изгряващата звезда на китайските комунисти и мнозина му предвещаваха бляскава кариера. Но този неомаоист си създаде и много врагове заради кампанията си срещу мафията в Чунцин.

Разплитането на цялата афера тръгна от приближен на Бо - най-висшия полицай в Чунцин, известния като неподкупен Ван Лицзюн. През февруари той се опита да потърси убежище в консулството на САЩ в Северозападен Китай и разказа на американците всичко, което знаеше за тайните на семейство Бо. После стана ясно, че Гу е обвинена в убийство, а Бо изпадна в немилост. От началото на разследванията срещу него и съпругата му двамата бяха държани на тайно място.

Гу Кайлай преди време имаше славата на бляскава и съблазнителна адвокатка, отбелязва Франс прес. Била е и писателка. Тя бе арестувана през април. Имиджът й се пропука и се появи образа на жена, която е имала трудно детство и е страдала от пристъпи на депресия.

Съдбата на Гу е тясно свързана с тази на Бо, бившия шеф на комунистическата партия в Чунцин. Подобно на Бо, и Гу е дъщеря на виден комунистически лидер - генерал Гу Цзиншън. Учила е в Пекинския университет. Преди това обаче родителите й са били арестувани по време на културната революция в Китай, а четирите им деца са били пратени на село за превъзпитание. Тогава Гу е напуснала училище и е работила в строителството, като месарка и е свирела на лютня, за да се препитава. После е получила разрешение да учи и е завършила право. С Бо се запознала през 1984 г., оженили се през 1987 г.. Имат само един син. Завършил е Оксфорд и сега прави докторантура в Харвард.

През годините Гу беше образец за китайските жени. През 1995 г. открива собствена адвокатска кантора. Стана известна, като защити успешно китайска компания в САЩ. Тогава нейни американски колеги си спомниха за нея като за интелигентна и харизматична жена, която е и много привлекателна.

Двете книги на Гу за нейния адвокатски опит са бестселъри в Китай. Тя прекратява временно кариерата си, когато съпругът й става партиен лидер в Чунцин.