/ Gulliver/Getty Images
Решението за повдигане на обвинение срещу настоящия премиер на Чехия Андрей Бабиш по така наречената афера "Щъркелово гнездо" беше отложено.

Причината за това е, че имунитетът на 67-годишния премиер беше подновен след парламентарните избори в началото на октомври.

Прокуратурата отново ще поиска премахването на защитата от съдебно преследване на политика, съобщи днес неин говорител.

Но това може да се случи най-рано след първото заседание на новата Камара на депутатите на 8 ноември. Аферата е свързана с предполагаеми злоупотреби със субсидия от ЕС за милиони евро, свързани с ваканционното селище "Щъркелово гнездо".

Парите всъщност са били предназначени за малки и средни предприемачи. Мултимилиардерът Бабиш обаче е основател на бизнес империя с повече от 200 компании. Той нееднократно подчерта, че субсидията вече е погасена. Разследването продължава вече около шест години.

Опозицията, съставена от либерали и консерватори, спечели мнозинство със 108 от 200 места в Камарата на депутатите на парламентарните избори в началото на октомври. Популистката партия АНО на Бабиш спечели 72 места.

Преговорите за съставяне на ново правителство бяха засенчени от притеснения за здравето на президента Милош Земан, който е на лечение в болница от седмица и половина. Държавният глава дава мандата за сформиране на правителство.
БТА