Съдебен процес срещу Сейф ал Ислам предстои в Триполи
Съдебен процес срещу Сейф ал Ислам предстои в Триполи / снимка: БГНЕС, архив

Съдебен процес срещу Сейф ал Ислам ще започне в близките седмици в либийската столица Триполи. Вторият син на сваления либийски лидер Муамар Кадафи е обвинен във военни престъпления, съобщи Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В момента една от бившите въстанически групировки държи Сейф ал Ислам в затвора в град Зинтан, на 160 км югозападно от Триполи. Той е под стража там от миналата есен, след като бе арестуван при опит да напусне Либия.

Според Би Би Си, на продължителни преговори между правителството и лидерите на въоръжени формирования е било договорено Сейф ал Ислам да бъде предаден на Триполи, след като в столицата бъде построен специален затвор за него, пише БТА. Строежът вече е приключен, посочва агенцията.

Британският в. "Обзървър" информира в неделя, че Сейф ал Ислам ще лежи в най-големия столичен затвор "Ахдат". "Всички затворници са преместени, за да бъде приет синът на Кадафи. На отделен терен вече е изграден специален обект. Той прилича на вила с няколко стаи, където в най-близко време ще се настани Кадафи. Обектът включва също две открити спортни площадки и джамия", писа изданието.

Правозащитни организации заявиха по-рано, че съдебната система в Либия е разрушена изцяло и затова Сейф ал Ислам не би могъл да разчита на справедлив процес в Триполи, напомня ИТАР-ТАСС.