Съдбата на медиците ни акцент в среща на високо равнище във Вашингтон
Съдбата на медиците ни акцент в среща на високо равнище във Вашингтон / netinfo

Делото, което либийските офицери водят срещу петте български медицински сестри за набедяване, е абсурдно. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин, който участва в заседанието на Съвета по общи въпроси и външни отношения в Люксембург. Калфин разговаря с евокомисаря Бенита Фереро-Валднер за съдбата на медиците ни в Либия, както и за подготовката за среща с участието на Либия по този въпрос.

Сред темите, които ще бъдат обсъждани на срещата на най-високо равнище между ЕС и САЩ във Вашингтон на 30 април, е и решаването на казуса с медиците ни в Либия.

Очаква се ЕС и САЩ да заявят за пореден път своята ангажираност към приключването на този случай, както и съчувствие към семействата на заразените със СПИН либийски деца.

Преди това в Люксембург министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че делото на либийските офицери срещу българските медицински сестри е абсурдно и може да продължи още дълго. Коментарът му бе по повод заседанието на съда в Триполи, на което стана ясно, че либийските офицери с претенции към истинността на признанията на сънародничките ни, че са били измъчвани, са вече шестима.

Допълнителните дела и проблеми към въпроса за медиците ни не помага за разрешаването му, заяви още вицепремиерът Калфин. Той не потвърди информацията, че СПИН процесът в Триполи ще бъде възобновен на 18 май.