Съд в Хаити освободи американските мисионери
Съд в Хаити освободи американските мисионери / cнимка: Reuters

Съдия в Хаити постанови да бъдат освободени десетимата американски мисионери баптисти, които бяха задържани за опит да изведат незаконно 33 деца от страната, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. "Подписах молбата за освобождаване на американците, която бе внесена от адвокатите им, и я изпратих на прокуратурата", съобщи съдия Бернар Сенвил.

Съгласно хаитянското законодателство прокурорът може да коментира решение на съдия, но не може да го отмени. Сенвил уточни, че след като прокуратурата даде своето становище, той ще може да издаде окончателна заповед за освобождаване. Все още обаче не е известно кога прокурорът ще се произнесе по решението на съдията. Според АФП, която цитира източник от прокуратурата, не се очаква това да стане преди понеделник.

Мисионерите са в затвора откакто бяха арестувани на 29 януари на границата на Хаити с Доминиканската република, припомня БТА. Задържаните се оправдаха, че са искали да помогнат на сирачета, които са останали без родители след опустошителното земетресение от 12 януари. Впоследствие обаче се оказа, че повечето деца имат живи родители. "След разпитване на родители бе установено, че те доброволно са предали децата си на американските граждани", поясни съдия Бернар Сенвил. Освен това мисионерите са имали уговорка с родителите да осигурят образование и препитание на децата, както и да не препятстват посещения на техни роднини.

Междувременно стана известно, че над 15 държави са обещали допълнителни 2000 войници и 1500 полицаи, които да помогнат при поддържането на реда в Хаити. Те ще се включат и в разпределянето на хуманитарната помощ сред пострадалите от земетресението на 12 януари, предаде АП. В Хаити днес се очакват 900 бразилски войници, а до три седмици трябва да пристигнат и тези 2000.

Вчера ЕС обяви, че ще изпрати войници в Хаити, които да помогнат за построяване на временни жилища за хората, останали без дом. Намерението беше обявено лично от външният министър на ЕС Катрин Аштън.