Събират 613 милиона долара за Газа
Събират 613 милиона долара за Газа / снимка: БГНЕС

ООН ще призове международната общност за набирането на 613 милиона долара в помощ на жителите на Ивицата Газа, пострадали от израелската офанзива, съобщи в Давос генералният секретар на световната организация Бан Ки-мун, предаде АФП. С част от тези средства ще бъдат покрити разходите на палестинците за храна (153 милиона долара), спешна медицинска помощ (27 милиона долара) и палатки (128 милиона долара).

Според ООН по време на израелската офанзива в Газа са загинали 1300 души, 5300 са били ранени, от тях 1855 деца и 795 жени. Напълно или частично разрушени са 21 000 къщи, което е 13% от целия жилищен фонд на тази малка, но свръхнаселена територия, отбелязва БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че израелският премиер Ехуд Олмерт е склонен да се съгласи с евакуирането на 60 000 заселници от Западния бряг на река Йордан в рамките на плана за мир с палестинците, пише в. "Йедиот ахронот", цитиран от АФП. 60 000 от общо четвърт милион израелци, живеещи в палестинските територии, ще трябва да сменят местожителството си, посочил премиерът в оставка. През септември Олмерт беше заявил, че е склонен да се съгласи на "почти пълно" изтегляне.