Свързват българи с атентатите от 11 март в Мадрид
Свързват българи с атентатите от 11 март в Мадрид / netinfo
Според свидетел в процеса срещу организаторите и извършителите на бомбените нападения в Мадрид на 11 март 2004 г., българи са купили мобилните телефони, използвани за извършване на атентатите, съобщава испанското радио "Сити Еф Ем".

Свидетелят е индиецът Ракеш Кумар, собственик на три магазина за телефони и на един за хранителни стоки. Той даде показания вчера, на 18-ото съдебно заседание от делото срещу мадридските атентатори.

В съда Кумар разказа, че на 3 март 2004 г. в един от трите му магазина за телефони влезли двама мъже, които той не познавал. Те купили от него три некодирани мобилни апарата и поръчали още шест за следващия ден. Купувачите обяснили на Кумар, че купуват апаратите за строителната си фирма. Кумар чул, че говорят помежду си на непознат за него език и ги попитал откъде са, а те му отговорили, че са българи. Пред съда Кумар обаче призна, че не знае арабски език, така че не може със сигурност да каже дали мъжете действително са говорели на български, а не на арабски.

Кумар допълни, че пет дни по-късно, на 8 март 2004 г., един от същите тези двама българи е купил на друго гише в магазина видеокасета и часовник. Властите в Мадрид проверяват достоверността на твърденията на Кумар.

При атентатите в Мадрид на 11 март 2004 г. загинаха 191 души, а 1824 бяха ранени. Сред жертвите имаше и българи. На 15 февруари тази година започна процесът срещу организаторите извършителите на атентатите. Обвиняеми са 29 души - 20 араби и 9 испанци. Седем от тях може да получат общо 270 600 години затвор. Трима от тях са смятани за "мозъци" на атентатите, за други трима се предполага, че са поставили експлозивите, а един е заподозрян, че е доставил взривните вещества. Общо 110-те съдебните заседания ще продължат между пет и шест месеца. Очаква се присъдите да бъдат произнесени през октомври.