Свързана с ядрената програма на КНДР компания е в Панамските документи
Свързана с ядрената програма на КНДР компания е в Панамските документи / БГНЕС

Севернокорейска фиктивна компания, използвана за финансирането на ядрената програма на Пхенян, е била сред клиентите на панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека, предаде Франс прес.

Компанията се казва Ди Си Би Файненс и е била регистрирана от севернокорейски гражданин на име Ким Чхул-сам и от британския банкер Найджъл Коуи, който през 1995 г. се беше установил в Северна Корея. Той е ръководил първата чужда банка в Северна Корея - кредитна банка Даедун, на която Ди Си Би Файненс е била филиал.

И кинозвезди са замесени в „панамските документи"

Компанията с адрес в Пхенян е била регистрирана на Британските Вирджински острови през 2006 г. с помощта на Мосак Фонсека. Същата година Северна Корея извърши първото си ядрено изпитание и заради това й бяха наложени санкции от Съвета за сигурност на ООН.

През 2011 г. Коуи продал дяловете си в банка Даедун на китайски консорциум. През юни 2013 г. банка Даедун, както и Ди Си Би файненс и Ким Чхул-сам станаха обект на американски санкции. Вашингтон ги заподозря, че от 2006 г. са предоставили финансови услуги на две севернокорейски юридически лица, изиграли централна роля в развитието на севернокорейските ядрени и балистични програми.

Панамските документи: Режимът на Асад заобиколил санкциите чрез фирми в чужбина

Според американското министерство на финансите Ди Си Би Файненс е "служила за извършване на международни финансови транзакции, така че да се избегне вниманието на финансовите институции, стремящи се да не правят бизнес със Северна Корея".

Самата кантора Мосак Фонсека твърди, че в началото не е знаела, че Ди Си Би файненс е свързана със Северна Корея. Едва през 2010 г. тя научила това, когато получила запитване от Агенцията за финансови разследвания на Британските Вирджински острови във връзка с фирмата. Тогава Мосак Фонсека престанала да представлява Ди Си Би файненс.

Източник: БТА