Свлачище в Колумбия взе над 35 жертви
Свлачище в Колумбия взе над 35 жертви / снимка: Reuters

Броят на потвърдените жертви при свлачището в Колумбия, което затрупа в събота къщи в град Манисалес, на около 280 километра западно от столицата Богота, достигна 35, предаде Франс прес, като се позова на Червения кръст.

Много хора са изчезнали. Според участници в спасителната операция те са около 70, но тази информация не е потвърдена от официален източник.

Разрушени са най-малко 16 къщи, в които живеели 35 семейства. Данните на властите от вчера бяха за 16 жертви, информира БТА.

Калната вълна, която заля Манисалес, е била предизвикана от проливни дъждове.

Най-малко 84 души загинаха от началото на втория дъждовен сезон през годината в Колумбия в края на септември. 42 от тях намериха смъртта си в събота и неделя - в Манисалес и при преливането на река в района на град Кали, на 500 километра югозападно от Богота.

Над 400 души загинаха в Колумбия между април миналата година и същия месец на тази в резултат на изключително силни дъждове, причинени от климатичния феномен Ла Ниня, който води до понижаване на средната температура под повърхността на водата в централната и източната част на Тихия океан в района на екватора.