Свинският грип ще бъде главна тема на заседание на ООН
Свинският грип ще бъде главна тема на заседание на ООН / снимка: БГНЕС

Свинският грип ще бъде главна тема на предстоящото заседание на Общото събрание на ООН, което ще се проведе на 4 май, съобщава ИТАР-ТАСС.

На заседанието ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с противодействие на бързо разпространяващото се заболяване. С доклади пред Общото събрание ще излязат генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чен. Случаи на заболели от свински грип, освен в Мексико, вече са регистрирани в САЩ, Великобритания, Израел, Нова Зеландия, Канада, Испания, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия и Дания. Регистриран е и първият случай в Азия - в Хонконг.

Междувременно Световната здравна организация потвърди в комюнике, че са установени 367 случая на заболяване от грип AH1N1 в 13 страни по света. Най-много са в САЩ - 141 с един починал и в Мексико - 156 случая, от които девет със смъртоносен край.

Следват Канада с 34 заболели, Испания - с 13, Великобритания - 8, Германия и Нова Зеландия с по 4. По един или двама заболели има в Израел, Австрия, Холандия, Швейцария, Хонконг (Китай) и Дания. Коста Рика вече обяви национално извънредно положение след като диагностицира два случая на свински грип при лица, пребивавали неотдавна в Мексико. Данните на СЗО често са по-ниски от обявените от страните, заради процедурите по проверка, извършвани от организацията след направените съобщения.