Свинският грип е стигнал и до Сърбия, нови четири съмнителни случая в Белгия
Свинският грип е стигнал и до Сърбия, нови четири съмнителни случая в Белгия / снимкa: БГНЕС

В Клиничният център „Войводина" в Нови Сад е приета пациентка със симптоми, които могат да бъдат определени като тези на свинския грип, каза сръбският министър на здравеопазването Томица Милосавлевич.

Има вероятност 71-годишната пациентка  да е заразена със свински грип, тъй като преди няколко дни  възрастната жена е пристигнала от Америка. Извършват се изследвания на кръвта на пациентката, а резултатите ще бъдат съобщени до края на деня.

През последните дни в Белгия са изследвани 14 и са открити нови четири съмнителни случая на свински грип, стана известно в Люксембург във връзка със започналия извънреден Съвета на здравните министри от Европейския съюз, на който се набелязват мерки срещу тази болест.

Всичките изследвани случаи са дали отрицателен резултат, а съмнителните нови четири сега се изследват. Така в Белгия засега няма регистриран случай на заболяване от свински грип.

След решението обаче на Световната здравна организация да повиши до пета степен равнището на тревога за опасността от свинския грип и след като в съседна Холандия бе регистриран случай на тази болест, здравните власти в Белгия  са решили да бъде задействана "координационната фаза" на плана за действие в извънредни обстоятелства, като се създаде "кризисна група". Като подчерта, че в Белгия няма регистриран случай на свински грип, министърът на здравеопазването Лорет Онкелинкс заяви, че не вижда никаква причина белгийците да се поддават на паника за предстояща пандемия.Белгия е добре подготвена да посрещне кризата, свързана със свинския грип, изтъкна тя и добави, че страната трябва да проявява "бдителност, но и спокойствие".

Преди това стана известно, че в Холандия е регистриран първият доказан случай на тази болест. Заболяло е тригодишно дете, съобщи холандския министър на здравеопазването Аб Клинк.

Представители на Белгия, която граничи с Холандия и в която досега бяха изследвани 11 съмнителни случая на заболяване от свински грип, заявиха, че след тази новина Белгия се готви да задейства специален план за действие при извънредни случаи на общинско равнище.