Светът няма да забрави ужаса от 11 септември 2001 г., когато при терористични атаки  загинаха близо 3 000 души. Атентатите са едно от най-трагичните събития на XXI век. Те повлияха силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на целия свят.

Сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Каида" отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души.

На 11 септември 2011 г. на мястото на Кулите е открит Национален мемориал и музей на 11 септември.

Вижте някои факти за 11 септември, които може би не знаете

Общо 3 051 деца са загубили родител по време на терористичните атаки. Жени, чиито съпрузи са загинали по време на атаките, раждат 17 бебета след това. Десет месеца след 11 септември броят на ражданията в град Ню Йорк нараства с 20% в сравнение със същия месец през 2000 г.

Консумацията на алкохол в Манхатън в седмицата след този ден нараства с 25% в сравнение със същия период от предходната година. Потреблението на цигари се увеличава с 10%, на марихуана с 3.2%, а броят на посетителите на църкви и синагоги с 20%.

Общата стойност на предметите на изкуството, унищожени при срутването на Кулите близнаци, надхвърля 100 млн. долара.

На пожарникарите са им нужни 100 дни, за да изгасят пожарите, възпламенени от атаките в Ню Йорк.

Само 291 тела са намерени цели на Кота Нула.

Работниците са прегледали над 1 милион тона отломки, търсейки човешки останки и лични вещи. Те са открили 65 000 вещи, в това число 437 часовника и 144 венчални халки.

Три часа преди атаката машина в университета Принстън предсказва, че предстои катаклизмично събитие.

Четирите най-търсени неща в Google в седмицата след 11 септември в низходящ ред са били: Нострадамус, CNN, Световен търговски център и Осама бин Ладен.

Когато лидерът на терористите самоубийци Мохамед Ата се чекира за полета си от летище Логан, името му задейства системата за сигурност и чантите му така и не са качени на самолета

В дните непосредствено преди атаките петима от терористите са били отседнали в мотел точно срещу входа на сградата на Националната агенция за сигурност на САЩ.