Светът протестира срещу военната хунта в Мианма
Светът протестира срещу военната хунта в Мианма / netinfo

Хиляди хора по света ще участват днес в протести срещу бруталното потушаване на продемократичните протести от военната хунта в Мианма, съобщава Асошиейтед прес. Военните власти вчера признаха, че стотици будистки монаси са били задържани, след като войниците насочиха оръжия срещу мирния бунт.

С надеждата да изпратят послание до хунтата, че светът продължава да наблюдава какво става, правозащитната организация "Амнести интернешънъл" призова за протестни демонстрации в Азия, Европа и Северна Америка. Протести са планирани най-малко в дузина страни, между които Австралия, Тайланд, Малайзия, Австрия, Белгия, Франция, Великобритания, САЩ, посочва АП.

Разправата на хунтата с будистките монаси, които са силно почитани от тази дълбоко религиозна нация, е проблем, който може да възпламени допълнително хората и да разгневи военните, лоялни на хунтата, посочват наблюдатели. Властите настояват, че повечето от арестуваните монаси са освободени и че само 109 са в ареста. Те издирват също четирима монаси, за които се предполага, че са главните организатори на протестите.

Демонстрациите, които започнаха в средата на август като протест срещу повишаването на цената на горивата, прераснаха в най-мащабната антиправителствена акция от 19 години.