Светът поздравява Обама
Светът поздравява Обама / снимка: БГНЕС

След историческата победа на демократа Барак Обама за президент на САЩ повечето световни лидери го поздравиха за успеха и изявиха готовност за подобряване и продължаване на отношенията на Америка с техните страни.

Президентът на Венецуела Уго Чавес поздрави Барак Обама за „историческото му избиране“ и изрази желание да бъдат установени „нови отношения“ със САЩ и двете страни да се върнат към конструктивния дневен ред за доброто на двата народа. „В този ден на надежда за американците президентът Уго Чавес поздравява от името на венецуелския народ американския народ и избрания президент Барак Обама за голямата му победа“, съобщи външното министерство на страната в комюнике. Според Чавес „историческото избиране на афро-американец“ бележи началото на „нови отношения“ с Вашингтон. Венецуелското правителство изразява „желание и решителност да изгради на основата на пълно зачитане на суверенитета, конструктивен дневен ред за доброто на венецуелския и на американския народ“, завършва комюникето на венецуелското външно министерство.

Френският държавен глава Никола Саркози също поздрави Барак Обама за "блестящата му победа" на изборите в САЩ. Докато светът е обхванат от сътресения и съмнения, американският народ, верен на своите ценности, които открай време представляват самата идентичност на Америка, твърдо изрази вярата си в напредъка и в бъдещето, заявява френският лидер в послание до новоизбрания президент на Съединените щати.

Барак Обама беше предпочитаният от Франция кандидат, призна френският външен министър Бернар Кушнер. „До този момент нямахме право да кажем кой кандидат сме избрали в главите и в сърцата си“, заяви френският първи дипломат. „Сега можем да го кажем, това не е обида към г-н Маккейн, който е чудесен човек. Но е по-добре да имаме общи сценарии, не само американски, които може да бъдат подкрепени от Европа или не, но ще бъдат общи сценарии“, каза още той. Преди това от името на председателството на ЕС, което до края на годината се осигурява от Франция, Кушнер заяви, че избирането на Обама представлява „историческа възможност да обединим“ усилията на Европа и САЩ, за да се преборим с големите световни предизвикателства.

Руският президент Дмитрий Медевдев поздрави Барак Обама за победата му на президентски избори в САЩ и го прикани към „конструктивен диалог“, основан на „доверие“, съобщи Кремъл. „Разчитам на конструктивен диалог с вас на основата на доверие и зачитане на взаимните интереси“, пише Медведев в поздравителна телеграма до бъдещия американския президент.

Русия се надява, че победата на Барак Обама на президентските избори в САЩ ще донесе нови подходи в отношенията с Москва, заяви руският заместник-външен министър Григорий Карасин. „Новините, които получаваме за резултатите от изборите за президент в САЩ показват, че всеки има право да се надява на нови подходи от страна на САЩ по почти всички сложни въпроси, включително външната политика, а следователно и по отношенията с Руската федерация“, заяви Карасин.

Папа Бенедикт Шестнайсети изпрати поздравителна телеграма до новоизбрания американски президент Барак Обама, съобщи говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди, цитиран от АФП. Папата окачествява като "историческо събитие", победата на чернокожия сенатор-демократ от Илинойс на президентските избори в САЩ.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Барак Обама за неговата „историческа“ победа на президентските избори и изрази желанието си за партньорство със САЩ. „Бъдете сигурен, че моето правителство осъзнава значението и стойността на нашето трансатлантическо партньорство“, пише тя в комюнике и отправя покана към Обама да посети скоро Германия.

Британският премиер Гордън Браун поздрави Барак Обама с избирането му за американски президент, като изтъкна неговите „прогресивни ценности и визията му за бъдещето“. „Отношенията между САЩ и Великобритания са от жизнено значение за нашия просперитет и нашата сигурност“, изтъква той в комюнике. „Познавам Барак Обама и ние споделяме много ценности. И двамата сме решени да покажем, че правителството може да реагира, за да помогне на хората да преодолеят тези трудни времена за световната икономика“, казва още Браун. „Очаквам с нетърпение да работя с него в близко сътрудничество през следващите месеци и години“, завършва той.

Бившият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов заяви, че е "много щастлив" от избора на Барак Обама за президент на САЩ и че той трябва да извърши "перестройка" в страната. "Още преди две или три години аз казах, че Америка има нужда от перестройка, и в САЩ това мнение винаги беше посрещано с "Ура", подчерта Горбачов. "Не случайно тези избори бяха следени в цял свят и особено, като никога, в Русия. Не случайно избирателите отидоха да гласуват със съзнанието, че трябва да се извършат промени", отбеляза той. Според бившия президент на СССР влизането в Белия дом на чернокож за пръв път в историята е "урок за всички останали страни".

Китайският президент Ху Цзинтао също поздрави Обама с победата му, като изрази желание отношенията между Китай и САЩ да бъдат издигнати на ново равнище, съобщи китайското външно министерство. „В този нов исторически период се надявам благодарение на общите ни усилия да засилим диалога, двустранния обмен, доверието и взаимното сътрудничество и да издигнем конструктивните отношения между Китай и САЩ на ново равнище“, пише китайският президент в телеграма до новия американски президент.

„С избирането на сенатор Барак Обама за президент на САЩ американският народ и останалият свят навлизат в нова ера“, заяви на пресконференция афганистанският президент Хамид Карзай. „Ера, по време на която расата, цветът на кожата и етническият произход, надявам се, ще изчезнат от политиката в останалата част от света“, допълни той. „Пожелавам на Обама и на американския народ на добър път“, каза още Карзай. 

Барак Обама въплъти мечтата на Мартин Лутър Кинг за една Америка, в която за хората ще се съди не по цвета на кожата им, а според личността на всекиго, отбеляза пред журналисти австралийският премиер Кевин Ръд.

В комюнике по същия повод японският премиер Таро Асо обеща да засили връзките на страната си със САЩ, основен съюзник на Япония.

"Добро бъдеще" очаква отношенията между Израел и САЩ след победата на Обама в надпреварата към Белия дом, заяви за АФП Игал Палмор, говорител на израелското външно министерство. Израелците поздравяват двама големи приятели на страната – Джон Маккейн за добрата му кампания, а Барак Обама - за историческата му победа, каза Палмор.

Иракското правителство има „искрено желание“ да сътрудничи с новия американски президент Барак Обама в интерес и на двете страни, заяви говорителят на правителството Али ал-Дабаг.

Ватикана изрази надежда, че новият американски президент ще отговори на очакванията за мир и справедливост в света, съобщи говорителят Федерико Ломбарди. „Ние всички желаем на новия президент Обама да успее да отговори на очакванията и надеждите, които породи, като защитава правото и справедливостта и намери подходящ начин да осигури мир в света, като изведе на преден план издигането и достойнството на човешката личност в съответствие с основните общочовешки и духовни ценности“, допълва говорителят на Ватикана.