Светът остро осъди атентата в Истанбул
Светът остро осъди атентата в Истанбул / БГНЕС

Десет души загинаха, а най-малко 15 бяха ранени при терористичен акт в центъра на Истанбул. Експлозията е дело на 28-годишен атентатор самоубиец от сирийски произход,а турските власти подозират, че зад него стои джихадистката групировка „Ислямска държава".

Сирийски атентатор се взриви в центъра на Истанбул (ВИДЕО)

НАТО остро осъди днешното нападение в сърцето на туристическия район на Истанбул. Няма оправдание за подобни нападения. Всички държави от НАТО са обединени в борбата срещу всяка проява на тероризма, се посочва в изявление на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Генералният секретар изразява съболезнования на семействата на жертвите. Мисля за пострадалите, заедно с хората в Турция и всички останали засегнати народи, се допълва в изявлението.

Иран също остро осъди атентата, като подчерта необходимостта от борба срещу "тероризма" и от уреждане на конфликтите в района, предаде АФП.

Това нападение "още веднъж показва необходимостта от единна борба на страните от региона и от света срещу тероризма, екстремизма и необходимостта от незабавно уреждане на кризите в района", заяви Хосейн Джабер Ансари, говорител на иранското външно минстерство. Той изрази "солидарността си с турския народ и правителство".

Иран и Турция са на противоположни позиции за конфликта в Сирия. Иран подкрепя политически и военно режима на Башар Асад, а Анкара подкрепя бунтовниците и призовава за оттегляне от власт на сирийския президент.

Турция подозира, че Ислямска държава стои зад атентата в Истанбул

Терористичните актове в Багдад и Истанбул са цинични престъпления. Случилото се потвърждава необходимостта от обединяване на усилията на световната общност в борбата с тероризма, се казва в декларация на руското външно министерство, предаде ТАСС. Във връзка със серията терористични нападения в Багдад на 11 януари и взрива в Истанбул на 12 януари изразяваме дълбоки съболезнования на роднините и близките на загиналите. Пожелаваме най-бързо оздравяване на пострадалите, заяви руското външно министерство.

Тези цинични престъпления, за които не може да има оправдание, за пореден път показаха липсата на хуманност и жестокостта на международния тероризъм, подчертаха в министерството. Още повече, че жертва на неговите гнусни акции става цивилно население, включително чуждестранни граждани, се казва в декларацията.

Случилото се за пореден път потвърждава крайната необходимост от обединяване на усилията на световната общност за формиране на единен фронт на борба с тероризма, въз основа на строго спазване на принципите на международното право и като се изключи каквото и да било прилагане на двойни стандарти и подходи, заяви още руското външно министерство.

САЩ осъдиха самоубийствен атентат в стария град на Истанбул и заявиха ангажираността си да работят с Турция в борбата срещу "Ислямска държава", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Това отблъскващо нападение стана в историческото сърце на Истанбул и удари както турците, така и чуждестранните туристи", каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.

Той обеща, че САЩ ще продължат да си сътрудничат с Турция и да я подкрепят в борбата с тероризма.

Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби изрази съболезнованията на Вашингтон на семействата на 10-те жертви и пожела бързо и пълно възстановяване на ранените около 15 души.

"САЩ потвърждава силния си ангажимент да работи с Турция, членка на НАТО и ценен член" на коалицията срещу ИД "в борбата срещу общата заплаха от тероризма", каза Кърби.

Атентатът в Истанбул, за пореден път напомни за това, че тероризмът застрашава целия свят и борбата с него трябва да обедини усилията на всички страни, заяви френският премиер Манюел Валс пред долната камара на френския парламент, предаде ТАСС. Трагедията в Истанбул само за пореден път подчерта доколко тази заплаха засяга всички, тя засяга Европа, Средиземноморието, тя засяга целия свят, каза той.

Външно министерство: Няма информация за ранени българи в Истанбул

Атентатът в Истанбул на площад Султанахмет е подъл акт на насилие, който за пореден път потвърждава необходимостта от обединяване на усилията на целия свят в борбата с тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес и от ТАСС. Той изрази своята солидарност с Анкара два месеца след като Париж стана мишена на серия от терористични актове, в които загинаха 130 души.

Източник: БТА