Светът губи битката с вируса на СПИН
Светът губи битката с вируса на СПИН / netinfo

Съветникът на американския президент Джордж Буш по въпросите на борбата със СПИН заяви, че светът търпи страхотно поражение в борбата със страшния вирус.

Антъни Фаучи заяви на конференция за борба със СПИН в Сидни, че въпреки постигнатия напредък броят на хората, заразени с болестта, продължава да расте. „На всеки човек, който започва лечение, се падат шестима нови заразени. По този начин ние търпим поражение, цифрите говорят не в наша полза”, приведе статистическите данни Фаучи.

Преди три години по-малко от 300 000 жители на развиващите се страни имаха достъп до лекарства за борба с болестта. През миналата година броят им достигна 2,2 млн. Но скоростта на нарастване на броя на заразените бе още по-висока. „Макар че постигнахме забележителни успехи по отношение на достъпност на лекарствата, трябва да хвърлим значителни сили за профилактика на заболяването”, заяви Фаучи. В много от развиващите се държави ефективните методи за профилактика на СПИН като презервативи и стерилни спринцовки за достъпни за по-малко от 15% от населението.

Брайън Хазард от Британската асоциация за борба със СПИН твърди, че ситуацията в Африка и Азия излиза от контрол. По думите му лечение получават само четвърт от нуждаещите се. При това броят на заразените продължава да нараства в геометрична прогресия. В конференцията в Сидни участват 5 000 делегати от 150 държави. Те обсъждат декларация, която предлага да бъдат отделени не по-малко от 10% от средствата, събрани в света за борба със СПИН, за научни изследвания в областта.

В документа се казва, че това ще ускори създаването на нови лекарства и методи за предотвратяване, диагностика и лечение на вируса. До момента от СПИН в света са починали 25 млн. души.