Китайският президент Си Цзинпин, индийският премиер Нарендра Моди и други световни лидери са в руския град Казан за среща на върха на развиващите се икономики, за която Кремъл се надява, че може да се превърне в обединителен фактор за противодействие на западното влияние в международните отношения. Форумът преминава до голяма степен под знака на войната в Украйна, отбелязват агенциите.

За руския президент Владимир Путин тридневната среща се явява важно средство да покаже на света, че усилията начело със САЩ за изолиране на страната му заради действията ѝ в Украйна са се провалили, посочва Асошиейтед прес.

Външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков определи форума като „най-значимото външнополитическо събитие“, организирано някога в Русия. Срещата събира 36 страни, от които над 20 ще бъдат представени от държавните и правителствените си ръководители.

Групата БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разраства бързо в последно време и прие в редиците си Обединените арабски емирства, Иран, Египет, Етиопия и Саудитска Арабия. Турция, Азербайджан и Малайзия подадоха официално кандидатурите си за присъединяване, а още няколко страни изразиха желание да станат членове.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също пристигна в Казан за ключовата среща, предаде Франс прес. Той е бил посрещнат от ръководителя на парламента на руската република Татарстан Фарид Мухамечин.

По време на срещата на върха Гутериш ще проведе редица двустранни разговори. Кремъл обяви, че Гутериш ще има утре среща и с руския президент Владимир Путин. Това ще бъде първата подобна среща между двамата, проведена на руска територия, от април 2022 г., отбелязва агенцията.

БГНЕС

БГНЕС

Според наблюдатели срещата на БРИКС е част от усилията на Кремъл да демонстрира подкрепа от Глобалния юг (бившия Трети свят – бел. ред.) в условията на изострено напрежение със Запада, и цели също укрепване на финансово-търговските връзки, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред предлаганите проекти е създаването на нова разплащателна система, която може да предложи алтернатива на международната система за обмен на междубанкова информация СУИФТ и да позволи на Москва да заобиколи западните санкции и да търгува с партньорите си.

Путин, в чиято програма за участие във форума са предвидени около 20 двустранни разговора в кулоарите на събитието, се срещна с южноафриканския президент Сирил Рамапоса и китайския си колега Си Цзинпин, който е може би най-важният гост на форума.

Пред Си руският лидер изрази желание да задълбочи двустранните връзки, които според стопанина на Кремъл биха могли да се превърнат в двигател на глобалната стабилност, отбелязва Франс прес.

„Руско-китайското сътрудничество в международните отношения може да се превърне в един от стабилизиращите фактори на глобалната арена“, каза Путин и добави: „Възнамеряваме да засилим още повече координацията в рамките на всички многостранни платформи с цел гарантиране на глобалната сигурност и справедлив световен ред“.
Форумът подчертава тясното сътрудничество между Си и Путин, които обявиха „безгранично“ партньорство само седмици преди Русия да нахлуе в Украйна през 2022 г. Преди това те се срещнаха два пъти от началото на годината в Пекин през май и в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Казахстан през юли.

БГНЕС

Процъфтява и руското сътрудничество с Индия. За Делхи Москва е изпитан партньор във времето още от Студената война въпреки тесните връзки на Русия с най-големия регионален противник на Индия, Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Западните съюзници искат от Делхи по-дейно участие в убеждаването на Москва да прекрати войната в Украйна, но Моди отказва да заклеймява Русия, изтъквайки единствено нуждата от мирно уреждане на конфликта.

„Смятаме, че проблемите трябва да се решават с мирни средства, затова напълно подкрепяме възстановяването на мира и стабилността час по-скоро“, каза Моди, който за последно беше в Русия през юли.

Путин приветства „привилегированото стратегическо партньорство“ с Делхи.

На срещата с Рамапоса руският лидер подчерта, че и двете страни се стремят към „справедлив многополюсен световен ред“, и изрично спомена усилията на БРИКС за създаване на нова, самостойна разплащателна система.

БГНЕС

БРИКС и по-широкият международен контекст

Освен на фона на войната в Украйна срещата в Казан съвпадна по време с тази на глобалните финансови институции във Вашингтон, и се състои в условията на война в Близкия изток, отслабваща китайска икономика и безпокойства, че президентските избори в САЩ може да разпалят нови търговски войни, отбелязва Ройтерс.

Въпреки стремителното разрастване на БРИКС в последно време с приемането на нови членове, има опасения, че това разширяване на организацията ще я направи тромава и неефективна.

Китай и Индия, двата най-големи потребителя на руски нефт, имат сложни ваимоотношения, а арабските членове и Иран също имат всичко друго, но не и приятелски връзки помежду си, отбелязва Ройтерс.

Помолен от репортери на форума да коментира изгледите за мир в Украйна, Путин каза, че Москва никога няма да отстъпи четирите източноукраински региона, които обяви за част от Русия, и добави, че страната му иска другите да отчитат интересите ѝ в сигурността в Европа.

БГНЕС

Русия, която в момента е в настъпление, контролира около една пета от територията на Украйна, включително Крим, който тя превзе и едностранно анексира през 2014 г., около 80% от Донбас – въгледобивен регион, състоящ се от Донецка и Луганска област, и над 70% от Запорожка и Херсонска област. Путин каза, че Западът е разбрал, че Русия ще победи, но добави, че е отворен за преговори, основани на проекта за договорености за спиране на огъня от руско-украинските преговори в Истанбул през април 2022 г.

В навечерието на форума на БРИКС Путин се срещна с президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян за неформални разговори, продължили до полунощ в извънстоличната резиденция на руския президент в Ново Огарьово край Москва.

Путин похвали шейх Мохамед и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който няма да присъства в Казан, за посредническите им усилия около Украйна, отбелязва Ройтерс.

„Готови сме да предприемем всички необходими усилия за решаване на кризите и в интерес на мира, в интерес и на двете страни“, каза шейх Мохамед пред Путин.
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва се отказа да пътува до Казан по препоръка на лекарите си заради травма на главата.

БГНЕС

БГНЕС

Какво всъщност е БРИКС

Английският акроним BRICS (Brasil, Russia, India, China, South Africa) води началото си от аналитичен труд от 2001 г. на тогавашния главен икономист на банка „Голдман Сакс“ Джим О‘Нийл, описващ големия потенциал за растеж през този век на Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Русия, Индия и Китай започнаха да организират по-чести официални срещи помежду си и впоследствие включиха в обединението Бразилия, после Южна Африка, а сега и Египет, Иран, ОАЕ и Етиопия. Саудитска Арабия предстои формално да стане част от организацията.

БРИКС е междуправителствена организация, обхващаща 45% от световното население и 35% от световната икономика.

Делът на страните от обединението в брутния вътрешен продукт на света се очаква да нарасне до 37% до края на десетилетието, а този на икономиките от Групата на седемте най-големи западни икономики (Г-7) да се свие от 30% тази година до около 28%, по данни на Международния валутен фонд.

С една от основните цели, които си поставя Москва за БРИКС, а именно обединението да създаде своя система за междубанкови разплащания, тя цели да получи механизъм, който да я направи имунизирана срещу западните санкции, отбелязва Ройтерс.
Владимир Сахатчиев/БТА