Светът е свидетел на истински Аватар в Индия
Светът е свидетел на истински Аватар в Индия / снимка: Reuters, архив

Индийско племе, което от дълги години води битка в стил "Аватар" срещу миннодобивна компания, стигна до Върховния съд на страната, пише британският в. "Гардиън".

Лидерите на многохилядно племе, което живее в горите на индийския щат Ориса и от години се опитва да запази земите на предците си от международната компания, заявиха на съдебното заседание, че ще продължат борбата си, независимо от решението на Върховния съд.

Наречена "Аватар в реалния живот" по името на известния холивудски филм, епичната битка на народа донгриа кондх да попречи на лондонския конгломерат "Веданта рисорсез" да добива алуминиева руда от хълма, който почитат като свещен, привлече международна подкрепа. Кампанията им е подкрепяна от известни личности като Джеймс Камерън, режисьор на филма "Аватар", Арундхати Рой - автор, носител на наградата "Букър", както и от британските актьори Джоана Лъмли и Майкъл Пейлин, предава БТА.

Лидерът на комисията "Да спасим хълмовете Ниагмири" Лингарадж Азад каза, че борбата на донгриа кондх не е просто борба на някакво племе за правата му върху традиционни земи, а на целия свят, който се опитва да запази природното си богатство.Съюз от местни племена бе създаден в подкрепа на каузата.