Светът е потресен от убийството на Наталия Естемирова
Светът е потресен от убийството на Наталия Естемирова / снимка: cache.daylife.com

Президентът на Чечения Рамзан Кадиров определи като "нечовешко" убийството на руската правозащитничка Наталия Естемирова и обеща лично да следи как протича разследването, предаде Франс прес.

"Тези, които й посегнаха нямат правото да се наричат човешки същества и не заслужават никаква милост. Доживотният затвор е недостатъчно наказание за убийците на Естемирова. Те трябва да бъдат съдени като нечовешки същества, които нападнаха не само една беззащитна жена, но и целия ни народ", заяви Кадиров.

Подкрепяният от Кремъл чеченски президент призова разследващите "да направят всичко възможно и още повече от това" за разкриване на убийците. Той обеща да не пести лично никакво усилие за довеждане на разследването докрай.

САЩ осъдиха убийството на руската правозащитничка и призоваха Русия да изправи отговорните пред съда, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"САЩ са дълбоко натъжени от новината за отвличането и убийството на уважаваната правозащитничка Наталия Естемирова. Тя се посвети на хвърлянето на светлина върху нарушенията на човешки права, особено в Чечения и не приемаше никакъв компромис в търсенето си на истината, където и да се намира. Призоваваме руското правителство да изправи пред съда виновните за това отблъскващо престъпление и да покаже, че беззаконието и безнаказаността няма да се толерират", заяви говорителят на Държавния департамент Иън Кели, който изрази съболезнования към семейството на Естемирова.

Правозащитната организация Хюман райтс уоч, чието седалище е в Ню Йорк призова руските власти да проведат независимо разследване. Организацията призова руския президент Дмитрий Медведев "да се увери, че се води задълбочено, независимо и прозрачно разследване".

Руските власти "трябва незабавно да осъдят това престъпление и да вземат всички нужни мерки за изправянето на убийците на Наталия Естемирова пред съда", се казва в изявление на директора на Хюман райтс уоч Кенет Рот.

Руският президент Дмитрий Медведев изрази възмущение от убийството на Наталия Естемирова, заяви говорителката на Кремъл Наталия Тимакова.

"Той изрази възмущението си от това убийство и възложи на ръководителя на следователите към прокуратурата да вземе всички нужни мерки за разследването", каза тя, пише БТА.

Наталия Естемирова е родена в Саратовска област. Тя е завършила историческия факултет на университета в Грозни и до 1998 г. работи като учителка по история в чеченската столица. След това Естемирова започва да се изявява в сферата на правозащитната журналистика. През 2000 г. заминава за Ингушетия, където се присъединява към Правозащитния център "Мемориал". През 2004 г. е удостоена с наградата "Право на съществуване", учредена от шведския парламент. Три години по-късно в Лондон става първата носителка на наградата "Анна Политковская".

Естемирова водеше активна борба срещу фалшификацията на углавни дела. Тя беше член на комисията, която следеше условията на живот в затворите. Естемирова посещаваше следствени изолатори и разследваше отвличания.