Световните сили обсъждат по-строги санкции срещу Иран
Световните сили обсъждат по-строги санкции срещу Иран / netinfo
Дипломатически представители на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия ще се съберат в Лондон, за да обсъдят налагането на по-твърди санкции срещу Иран.

Предложението на Великобритания е Съветът за сигурност да гласува нова резолюция, ако Иран не изпълни поетите пред международната общност ангажименти относно своята ядрена програма, заяви говорител на Форин офис.

Евентуалното налагане на нови санкции се подкрепя и от САЩ, Франция и Германия. Заместник-държавният секретар Никълъс Бърнс заяви, че САЩ настояват и за санкции от страна на ЕС, като призова основните търговски партньори на Иран, в частност Русия и Китай, да прекратят сътрудничеството си с ислямската република.

Едностранни мерки срещу Иран ще попречат на колективните усилия да бъде разрешен проблемът с иранската ядрена програма, смята руският външен министър Сергей Лавров. Китай също изразява опасения, че налагането на нови санкции може да доведе до изостряне на напрежението.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви по-рано, че "изобщо не се притеснява" от допълнителни санкции и допълни, че те ще навредят главно на европейските страни, които търгуват с Иран.