/ ThinkStock/Getty Images
Световната търговска организация (СТО) стана първата крупна дипломатическа жертва на новия вариант на коронавируса, след като отложи първата си за последните четири години министерска среща заради влошаващата се здравна ситуация. Форумът беше планиран за следващата седмица, предаде Ройтерс.

СТО заяви, че снощи членовете й са се договорили да отложат планираната за новата седмица министерска конференция, след като откриването на новия вариант на вируса доведе до налагането на ограничения в режима на пътуване, които ще попречат на министрите да пристигнат в Женева.

Засега не е насрочена нова дата.

Швейцария, където се намира седалището на СТО, спря директните полети от Южна Африка и околните й страни и въведе изискване за тестване и карантина при пристигане от редица дестинации, включително Белгия, Хонконг и Израел.

СТО, чиято централа е в Женева, беше планирала присъствена среща, но новите ограничения означават, че делегациите на големи играчи като Южна Африка и Европейската комисия, чиято централа е в Брюксел, щяха да участват основно виртуално.

Мнозина възприемаха отложената министерска среща като тест за значимостта на СТО като организация.
БТА