Свалят скандалното изображение на България от Ентропа
Свалят скандалното изображение на България от Ентропа / снимка: БГНЕС

Чешкият президент Вацлав Клаус разкритикува оскърбителното и двусмислено послание на предизвикалата полемика скулптора "Ентропа" в Брюксел и призова правителството публично да я отхвърли, посочва електронният сайт на сп. "Юро", цитиран от Франс прес.

Чешкото правителство трябва публично да порицае тази злощастна "творба" и да се извини на партньорите ни, начело с българските представители, заявява държавният глава в официално писмо.

В писмото си от 14 януари, публикувано в чешкото седмично бизнес списание "Юро" (Euro), Клаус призовава премиера Мирек Тополанек да се присъедини към неговите извинения пред българските ръководители, посочва ДПА.

От постоянното представителство на страната ни към европейските институции, заявиха пред БТА, че очакват обидният за България макет в сградата на Съвета на Европейския съюз да бъде покрит тази вечер.

Милена Виценова, постоянна представителка на председателстващата в момента Европейския съюз Чехия, е уверила, че след края на работния ден макетът, на който страната ни е представено като "турска тоалетна", ще бъде покрит или свален.