/ БГНЕС
Тайван и Китай се подготвят за супертайфуна Мария, предадоха световните агенции.

Очаква се стихията, която се приближава бързо, да връхлети Северен Тайван още днес. Там се намира и столицата Тайпе. Ветровете на тайфуна са със скорост 191 километра в час, а поривите достигат 234 километра в час.

В Япония продължават да броят жертвите след унищожителните порои (СНИМКИ)

Очаква се Мария да предизвика проливни дъждове. Разпоредено е, ако е необходимо, местните власти да извършат евакуация на жителите от районите, в които има повишен риск от свлачища. В самия град Тайпе също има риск от наводнения заради преминаващата през центъра му река Тамсуй.
Мария е първият тайфун, който ще премине през Тайван тази година. Заради приближаването му са отменени някои вътрешни и международни полети и някои фериботни курсове между основния остров Тайван и околни острови. Училищата и административните учреждения ще спрат работа този следобед.

След пороите: Японски спасители ровят в калта и отломките за оцелели хора

Преминаването на тайфуна вече се усеща и на японските острови Окинава и Рюкю. След като премине през Тайван, стихията се очаква да засегне Източен Китай утре. Там вече е издадено най-високото ниво - червено ниво - на тревога, предаде ТАСС.

 
БТА