Супертайфун приближава остров Окинава
Супертайфун приближава остров Окинава / БГНЕС

Японската метеорологична агенция обяви тази вечер максимална степен на тревога, очаквайки, че изключително силният тайфун "Неогури" ще стигне до южната част на страната, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Предупреждение от този порядък се отправя в случай, че има риск от човешки жертви и големи материални щети. Тайфунът "Неогури" се насочва днес към един от най-южните японски острови Мияко с ветрове, достигащи 260 километра в час. Очаква се утре да стигне до остров Окинава.

Метеоролозите препоръчват на жителите на Окинава да останат по домовете си и да не излизат без нужда. Представител на агенцията предупреди гражданите, че трябва да са готови за евакуация, защото "Неогури" може да достигне изключителна сила. Тайфунът може да изсипе проливни дъждове голяма част от южните острови на архипелага, започвайки от Окинава.

Американската военна база "Кадена", разположена на Окинава, вече започна да евакуира самолетите си, очаквайки най-силния тайфун от 15 години.

Прогнозите са, че след преминаването през Окинава бурята ще се насочи към главните японски острови Кюшу и Хоншу. Тайфунът ще удари в края на дъждовния сезон и в някои японски области вече има опасност от свличания на земни маси.

Източник: БТА