Сунитските бунтовници превзеха стратегическия град Тал Афар в Ирак
Сунитските бунтовници превзеха стратегическия град Тал Афар в Ирак / БГНЕС

Сунитските бунтовници завзеха стратегическия иракски град Тал Афар, разположен между град Мосул, който е в ръцете на джихадистите от 10 юни, и сирийската граница, съобщи Франс прес, позовавайки се на местните власти и на очевидци.

Бунтовниците контролират града (на 380 км северно от Багдад) и неговото летище, след като правителствените сили се изтеглиха и значителна част от жителите на района избягаха, посочват източниците.

Шестдесет и девет затворници са убити, след като бунтовници атакуваха тази сутрин конвой, превозващ затворници южно от Багдад, предаде АФП, позовавайки се на медицински и полицейски източници. Осем въоръжени мъже и един полицай са убити при последвалите сблъсъци в град Хашимия в провинция Вавилон. Обстоятелствата на нападението засега не са ясни.

Според ИТАР-ТАСС, която се позовава на телевизия "Ас Сумария", при нападението са убити 70 и ранени 10 затворници, а атаката била извършена близо до селището Киш, на 15 км източно от град Хила.

Стотици войници са екзекутирани по най-жесток начин от джихадистите от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), заяви говорителят на иракския премиер Нури ал Малики по въпросите на сигурността, Касем Ата.

"Стотици войници са били обезглавени или обесени в провинции Салах ад Дин, Ниневия, Диала, Киркук и други райони, в които действат терористите", каза той, цитиран от АФП.

Източник: БТА