Султанът на Бруней празнува 60-годишнина
Султанът на Бруней празнува 60-годишнина / netinfo

Султанът на Бруней Хасанал Болкиах отпразнува днес своя 60-и рожден ден с пищни и разточителни тържества, предадоха световните агенции.

През деня султанът, облечен в парадна униформа и със златна сабя, прекоси улиците на столицата на Бруней с Ролс Ройса си и беше приветстван от ученици от брунейските училища. Кулминация на честванията днес беше вечеря за 10 000 гости в двуетажния султански палат, известен с 1788-те си стаи и златния купол с формата на листо.

На официалната вечеря присъстваха сингапурският премиер Ли Сян Лун, президентката на Филипините Глория Аройо, тайландският премиер Таксин Шинаватра, йорданската принцеса Басма и камбоджанският премиер Хун Сен.

Вечерята включваше пищно меню с блюда от телешко месо и миди. Алкохол по традиция нямаше. Вечерята беше последвана от 20-минутна заря над султанския дворец.

Тази сутрин в речта, която произнася по традиция на рождения си ден, султанът на Бруней обяви изненадващо повишаване на заплатите на държавните служители - първото от 1984 г. насам. Той подчерта, че най-важното за брунейците е да се възползват максимално от богатите петролни ресурси. Бруней има запаси от 1,2 милиарда барела петрол. Резервите му от петрол и природен газ го правят една от най-богатите държави в света. Образованието и здравеопазването са безплатни, а доходите не се облагат с данък. Мнозина от 380 000-те граждани на Бруней работят в държавната администрация.

Султанът на Бруней царува от четири десетилетия. Династията му държи властта от около 600 години. Султанът на Бруней е и министър-председател, както и министър на отбраната и финансите и главнокомандващ на армията. Негови роднини държат всички министерски постове.

Юбилеят на султана на Бруней започна да се чества още в началото на юли. Тържествата ще продължат и през август. Тази година обаче те са малко по-скромни от обикновеното. В миналото за свои рождени дни султанът на Бруней покани Селин Дион и Майкъл Джексън да пеят в страната му. Гражданите на Бруней присъстваха на концертите безплатно.