Султанство Бруней забрани празнуването на Коледа
Султанство Бруней забрани празнуването на Коледа / ThinkStock/Getty Images

Тази година Коледа в Бруней е по-тъжна от всякога, тъй като според действащите закони на шериата празничното отбелязване на Рождество в богатата на петрол монархия в Югоизточна Азия е забранено, предаде Франс прес.

Могъщият султан Хасанал Болкия, един от най-богатите хора на света, обяви миналата година постепенното въвеждане на ислямския закон (шериата), който предвижда тежки наказания като убиване с камъни или рязане на крайници.

Този месец властите в страната с население около 430 000 души, две трети от които - мюсюлмани, предупредиха, че празнуването на Коледа е строго забранено, твърдейки, че украсите по повод отбелязвания на 25 декември празник заплашват да отклонят мюсюлманите от правия път.

Нарушителите подлежат на сурови наказания, стигащи до пет години затвор, а жителите установяват, че тази година законът се прилага по-стриктно. Властите поискаха фирмите, поставили празнична украса, да я махнат. В столицата Бандар Сери Бегаван се извършват многобройни проверки. В популярни хотели, в които отсядат западни туристи, тази година няма гирлянди, нито коледни елхи и празнични светлини.

"И всичко това само защото така иска султанът. През 2013 г. много мюсюлмани и християни се радваха на празника в дома си и всичко беше наред", казва по телефона имигрант християнин в страната.

Повечето жители се страхуват да коментират открито забраната, страхувайки се от санкциите, и са принудени да й се подчинят. Някои обаче все пак се осмелиха да публикуват снимки на коледни тържества в социалните мрежи. Мюсюлманските жители на Бруней критикуват антиколедната офанзива на властите: "Тази забрана е смешна. Тя създава на исляма имидж, че не зачита правото на другите религии да отбелязват празниците на вярата си", казва пред АФП мюсюлманка, пожелала анонимност. "Ислямът ни учи да се уважаваме едни други и мисля, че това започва от другите религии, макар забраната в случая да се отнася за украсите", допълва тя.

"В епохата на глобализацията много страни се опитват да обединят различите хора и религии, но тук не е така. Тук християните са изолирани от преобладаващата мюсюлманска общност", отбелязва чужденец католик.

Източник: БТА