/ Guliver/Getty Images
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън обеща след обявяване на независимост страната да се присъедини към НАТО. Съгласно думите й, цитирани от британския национален ежедневник The Times, независима Шотландия ще играе ключова роля в защитата на световните морета срещу руската агресия, въпреки решимостта на Шотландската национална партия да закрие базата за атомни подводници на Обединеното кралство във Фаслейн.
 
„Събитията от последните три месеца затвърдиха моето убеждение, че тази позиция е абсолютно правилна. Силно вярвам, че - съчетано със силни отношения с Обединеното кралство - членството в ЕС и НАТО ще бъде крайъгълният камък на независимата политика за сигурност на Шотландия“, отбеляза Стърджън в реч във Вашингтонския институт „Брукингс“.
 
По думите й Шотландия заема „стратегическа позиция в северните покрайнини на Европа, близо до Арктика“ и нейната роля нараства предвид активността на руските подводници в Северния Атлантик. Членството в НАТО „не само ще бъде жизненоважно за сигурността на Шотландия“, то ще й позволи „в един взаимозависим свят да допринесе за колективната сигурност на съседите и съюзниците“, увери Стърджън.
 
The Times