/ iStock/Getty Images
Производството на стъклените бутилки изисква толкова много енергия и ресурси, че те са четири пъти по-вредни за околната среда от пластмасовите, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Саутхамптън оцениха въздействието на различни опаковки за напитки, включително стъклени и пластмасови бутилки, алуминиеви кенчета и картонени кутии. Изводът им е, че пластмасата несъмнено е лоша за околната среда, но стъклените бутилки са много по-неекологични, като се вземе предвид производството им.

Пластмасата замърсява трайно околната среда, ако бъде изхвърлена неправилно. Тя има и потенциал да се разгражда и да се разпространява като микропластмаса, която е вредна за здравето. Производството й изисква значително количество енергия.

Стъклените бутилки обаче също се изхвърлят, и то често след еднократна употреба, въпреки че могат да бъдат използвани отново 12 до 20 пъти. Материалът, от който се произвеждат, се изкопава от земята и е свързан с всички вреди от минното дело, не само за околната среда, но и за човешкото здраве.

Най-екологичните контейнери са картонените кутии като за млякото и соковете и алуминиевите кенчета. Кутиите обаче също съдържат пластмаса.
БТА