Студовете отнеха живота на 74 души в САЩ
Студовете отнеха живота на 74 души в САЩ / БГНЕС

Студовете в по-голямата част от територията на САЩ, съпътствани от снеговалежи и заледявания,отнеха живота на 74 души, предаде ИТАР-ТАСС.

Според местните власти най-много загинали има в щата Оклахома - 25 души, 14 са жертвите в Мисури и 12 – в Тексас. Смъртни случаи има и в ред други щати. Повечето загинали са жертви на пътно-транспортни произшествия заради поледиците по пътищата. Има и отровени с въглероден окис, опитали да се сгреят с уреди за барбекю в къщите, останали без ток. Други са били затиснати от паднали дървета; има и съобщения за измръзнали до смърт.

Трийсет сантиметра достига на места дебелината на снежната покривка в южните щати Тексас и Ню Мексико, където по принцип почти никога не вали сняг. Според синоптиците лошото време в редица щати ще се задържи най-малко още едно денонощие. Въпреки допълнително доставените реактиви за топене на снега е забавено движението по много магистрали.

Над 200 хил. американци все още остават без електричество, тоест без светлина и топлина в домовете си. Мобилизирани са всички ремонтни екипи, но за пълно възстановяване на електроподаването в районите, пострадали от стихията, ще трябват още няколко дни. На места вече цяла седмица няма ток.

В слънчева Калифорния дори дъждовете минават за голяма рядкост, но по улиците на градовете там сега се е натрупал сняг и температурите са под нулата. Необичайните за региона метеорологични условия от няколко дни парализират движението по пътищата и нанасят огромни щети на селското стопанство.

Пораженията само върху цитрусовите плантации се оценяват на един милиард долара, а хиляди хора са останали без работа, добавя ИТАР-ТАСС.