/ / iStock/Getty Images
НАТО планира да създаде нов космически център, който да помага за управлението на сателитните комуникации и военните операции на алианса.

Сред част от местните жители свръхсекретното, заградено съоръжение на хълма е известно като "радарната станция". Някои твърдят, че са виждали мистериозни руснаци в района. През годините са се разпространявали слухове, че това може би е база за американски ядрени бойни глави, посочват от Асошиейтед прес.

Лесно е да се разбере как са тръгнали слуховете. Обектът привлича погледа. Четири огромни кевларени топки стоят като гигантски сферичен космически кораб в комплекс насред открито поле на 25 километра западно от белгийската столица Брюксел. Сателитната наземна станция в Кестер обаче е едновременно по-безопасна и по усъвършенствана, отколкото може да се предположи според познанията на местните. Тя има централно значение за космическите комуникации на НАТО и е най-голямата и най-модерната от четири подобни станции, поддържани от военния съюз.

Около 2000 сателита обикалят на орбита около Земята, а над половината от тях са управлявани от НАТО. Те осигуряват всичко - от мобилни телефонни мрежи през банкови услуги до метеорологични прогнози. Командирите на НАТО на места като Афганистан и Косово разчитат на някои от тях за навигация, комуникация, споделяне на разузнавателни данни и засичане на ракетни изстрелвания.

Тази седмица обектът в Кестер е на път да попадне в нова орбита, когато НАТО обяви, че създава космически център, който да помага за управлението на сателитните комуникации и на ключови елементи от военните операции на алианса по света.

През декември лидерите от НАТО обявиха космоса за "петата сфера" на операции след сушата, морето, въздуха и киберпространството. По време на двудневни преговори, започващи утре, министрите на отбраната от НАТО ще дадат зелена светлина за нов космически център във въздушното командване на алианса в Рамщайн, Германия.
"Това ще бъде център за предоставяне на космическа подкрепа за операциите на НАТО, споделяне на информация и координиране на нашите дейности", каза преди срещата генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това е част от усилията на алианса да поддържа преднина в една бързо развиваща се и високотехнологична област, особено на фона на тревогата, която страните членки изразяват от все по-агресивното поведение на Китай и Русия в космоса.

Около 80 страни имат сателити, а се намесват и частни компании. През 80-те години на 20-и век само малка част от комуникациите на НАТО бяха през сателит. Днес те са поне 40 процента. През Студената война НАТО имаше над 20 станции, но новите технологии означават, че най-голямата организация за сигурност в света може да увеличи двойно своя обхват с една пета от този брой.

В Кестер, зад двойна предпазна ограда, солидни стоманени врати, и бронирано стъкло, в обект, който може да устои на терористично нападения или опит за заглушаване на комуникациите, има четири сателитни чинии, покрити с кевларени куполи и свързващи цивилните и военните централи на НАТО в Белгия с техните операции по света.

Разположените на високо чинии, две от които са с диаметър 16 метра, излъчват информация и изображения от Европа и Африка към космоса над екватора, където се въртят в орбита сателити, собственост на съюзници като Съединените щати, Великобритания, Франция и Италия. НАТО не притежава сателити.

По света командири в кораби, авиация и подвижни или стационарни щабквартири разшифроват данните, за да получат заповеди, снимки и разузнавателна информация, да подготвят мисии или да придвижат войски и военно оборудване. От Кестер в рамките на половин час може да бъдат установени нови комуникационни линии за НАТО.

Голяма част от съоръжението е покрито с дебели стоманени плочи, включително каналите, в които са прокарани кабелите, с цел да устои на евентуално нападение с електромагнитни импулси - силни енергийни избухвания, които могат да сринат електрическите мрежи или да унищожат електронните платки и компоненти.

Съюзниците в НАТО обаче са все по-разтревожени от други видове нападения, използващи антисателитни оръжия на километри над земята, които могат да предизвикат хаос долу и да оставят опасни отломки, носещи се в космоса.

"Някои държави, включително Русия и Китай, разработват антисателитни системи, които могат да заслепят, извадят от строя или свалят сателити и да създадат опасни отломки в орбита. Трябва да увеличим разбирането си за предизвикателствата в космоса и способността си да се справяме с тях", каза Столтенберг.

За момента военният съюз настоява, че неговият "подход ще остане отбранителен и напълно в съответствие с международното право". А въпреки крачките, които се правят в "петата сфера", Столтенберг многократно е казвал през последната година, че "НАТО няма намерение да разполага оръжия в космоса".
БТА