Строгите мюсюлмански правила за боравене с Корана
Строгите мюсюлмански правила за боравене с Корана / снимка: Reuters

Хиляди гневни мюсюлмани в Афганистан излязоха по улиците на протести след вестта, че чуждестранни войници са изгорили екземпляри от Корана във военна база край Кабул. Следва справка на агенция ДПА за правилата за боравене с Корана, които са много по-строги, отколкото тези за свещените християнски книги.

Мюсюлманите смятат Свещения Коран за буквалното слово на Аллаха и се отнасят с дълбоко преклонение към всеки екземпляр от тази книга, което е важна част от съблюдаването на вярата. Обидата към Корана се смята за богохулство, а оскверняването на текста е смъртен грях.

Буквалното интерпретиране на един от стиховете в текста сочи, че Коранът не може да бъде докосван от онзи, който не е чист. Мнозина духовници са убедени, че мюсюлманинът трябва да извърши ритуално измиване, преди да пипа Корана.

На книгата винаги се отрежда най-хубавото място в стаята. Мнозинството от вярващите никога не биха поставили друга книга върху Корана.

За разлика от някои християнски вероизповедания, които препоръчват претопяването или рециклирането на стари ненужни екземпляри от Библията, изхвърлянето на даже износени екземпляри на Корана е строго забранено. Според ислямските теолози за да бъде унищожен екземпляр от Корана, той трябва да бъде увит в чисто парче плат и да бъде изгорен при съответния ритуал на усамотено място, където обикновено не стъпват хора.

Но някои религиозни лидери в Кабул настояват, че в Афганистан никога не е унищожаван екземпляр от Корана. Те твърдят, че старите и неизползваеми свещени книги са складирани на сигурно място. (БТА)