Строгите мерки на летищата в САЩ може да останат постоянни
Строгите мерки на летищата в САЩ може да останат постоянни / netinfo

Главният прокурор на САЩ Алберто Гонсалес днес заяви, че строгите мерки за сигурност като забраната да се внасят течности и гелове с ръчния багаж в пътническите самолети могат да станат постоянни. Властите трябва да намерят начин да проверяват за наличието на материали, каквито заловените във Великобритания терористи са възнамерявали да използват за взривяване на самолети.

Ако властите имат възможността да проверяват за такива материали, то нещата могат пак да се върнат към нормалния си ход от преди 10 август, когато заговорът бе разкрит, каза Гонсалес. В противен случай системата за сигурност трябва да бъда трайно променена. "Още е рано да се каже", подчерта прокурорът.

Гонсалес, който бе в Чикаго за реч пред ветерани инвалиди, отказа да коментира разследването на заговорите по-подробно, но посочи, че преди арестите във Великобритания над 200 агенти на ФБР са действали по различни версии за възможни терористични удари в САЩ. Използваните в момента рентгенови апарати на летищата не засичат експлозиви.