/ БГНЕС
Изграждането на газопровода „Северен поток-2“ ще продължи в началото на декември след пауза от около година. Това съобщи радиостанция NDR с позоваване на представител на компанията Nord Stream 2 AG.

Според NDR, Управлението на водните пътища и корабоплаването на Щралзунд е призовало капитаните на корабите да бъдат особено внимателни, когато плават на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море поради началото на строителните работи там на 5 декември. Както отбелязва радиостанцията, именно в този район завършват две тръби, които водят от точката на сушата на „Северен поток-2“ - станцията в Любмин - до Балтийско море.

Норвежка компания се отказа от „Северен поток 2“ от страх за US санкции

Nord Stream 2 AG отбеляза пред NDR, че краищата на тръбопроводите ще излизат от морското дъно и ще бъдат положени още 2,6 км от бъдещия газов път. Обикновено такъв сегмент се полага за 1-2 дни, уточнява радиостанцията. В момента е необходимо да се положат още около 75 км за свързване на тръбопроводите. Други подробности не са предоставени. Не се съобщава какъв кораб ще извърши работата.

В петък стана известно, че властите на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания искат да създадат организация с нестопанска цел, която да се бори за пълното изпълнение на проекта. Неин ръководител, според германските медии, ще бъде бившият министър-председател на региона Ервин Зелеринг.
БГНЕС