Стрелят по сепаратитски лидер, докато Калфин е в Грузия
Стрелят по сепаратитски лидер, докато Калфин е в Грузия / netinfo

Министър-председателят на самопровъзгласилата се република Абхазия Александър Анкваб беше леко ранен, когато неизвестни нападатели стреляха по колата му, съобщи министерството на външните работи на отцепилата се от Грузия република. Междувременно в гразинската столица Тбилиси министрите на външните работи на България и Грузия Ивайло Калфин и Гела Бужуашвили се договориха български граждани да могат да влизат в Грузия без визи.

Нападението срещу министър-председателя на непризната република Абхазия е било извършено тази сутрин на главното шосе към столицата Сухуми. Александър Анкваб, 54-годишен, е бивш министър на вътрешните работи на Грузия и вътрешен министър в първото сепаратистко правителство на Абхазия след отцепването й от СССР.

Това е поредният опит за атентат срещу абхазкия министър-председател след назначаването му през 2005 година. Няма да коментирам, защото такива неща се случват в този регион почти всеки ден. Вече е дошло време да сложим край на тези конфликти каза на съвместна пресконференция с българския си колега министърът на вътрешните работи на Грузия.

Точно 15 години след установяването на дипломатическите българо-грузински отношения, двамата дипломати взеха решение да отпаднат грузинските визи за български граждани.

Промените в Грузия са видими, има прекрасни условия за развити на двустранните връзки, подчерта от своя страна Ивайло Калфин. България е на седмо място сред търговските партньори на Грузия, това стана ясно при откриването на бизнесфорум в хотел „Мариот” в Тбилиси.

Търговският обмен между двете държави възлиза на 85 млн. долара. Български бизнесмени които са част от делегацията, водена от Калфин, проявиха интерес към проекти в областите на енергетиката, транспорта и инфраструктурата.