Стрелба преди заминаването на Саркози от Израел
Стрелба преди заминаването на Саркози от Израел / снимка: БГНЕС

Израелски охранител загина по време на церемонията по изпращането на президента на Франция Никола Саркози на международното летище "Бен Гурион". В никакъв случай не става дума за покушение, заяви говорителят на полицията Мики Розенфелд, без да съобщава повече подробности. Смята се, че охранителят се е самоубил.

Според първоначалната информации, точно когато президентът на Франция и неговата съпруга, придружавани от президента и премиера на Израел Шимон Перес и Ехуд Олмерт, са намирали до стълбчиката на самолета на френския държавен глава се е чул изстрел. Израелските ръководители са били евакуирани незабавно, а президентската двойка на Франция бързо е била качена в самолета. На летището е била обявена тревога. Загиналият е бил на пост около летището.

По неофициална информация на мястото бързо са пристигнали екипи на Бърза помощ, но служителят е починал в ръцете на медиците. Малко след това тревогата на летището е била отменена. Церемонията по изпращането на Саркози е била довършена и френският президент е отлетял безпроблемно от Израел.

Според някои от неофициалните версии е възможно, охранителят да се е прострелял при невнимателно боравене с оръжието си или да е припаднал от високата температура и дългия престой на пост, при което да е произвел случаен изстрел.