Стрелба и експлозии разтърсиха столицата на Бурунди
Стрелба и експлозии разтърсиха столицата на Бурунди / БГНЕС, архив

Армията на Бурунди отблъсна атаки срещу три военни бази, извършени от група въоръжени мъже с цел да откраднат оръжия и да освободят затворници, съобщи Асошиейтед прес.

Според военния говорител полковник Гаспар Баратуза 12 от нападателите са убити, а 20 - арестувани. При сблъсъците били ранени и петима войници, посочи Баратуза.

Според военни, пожелали анонимност, обаче трима войници били убити. Баратуза изтъкнал, че целта на нападателите била да откраднат оръжия и да ги използват, за да освободят затворници. Няколкостотин души бяха хвърлени в затвора в Бурунди, защото протестирали срещу избирането на президента Пиер Нкурунзиза за трети мандат.

Заради въоръжените сблъсъци в страната авиокомпаниите Кения еъруейз и РуандЕър анулираха полетите си до столицата Бужумбура, предаде Ройтерс.

Опит за преврат в Бурунди се провали, ген. Ниомбаре е арестуван

Силна стрелба и експлозии на гранати разтърсиха тази сутрин няколко квартала в столицата на Бурунди, съобщиха ДПА и Франс прес. Загиналите са десетки, добавя АФП.

Около 2:00 ч. по Гринуич бяха чути дълги откоси и експлозии, които парализираха центъра на града. Досега насилието се ограничаваше до покрайнините на Бужумбура, но войници вече блокират пътищата. Училищата са затворени, а хората не могат да отидат на работа.

Високопоставен военен, пожелал анонимност, е съобщил че след продължил повече от два часа сблъсък са били избити практически всички нападатели в лагер в Нгагара.

Неотдавнашните сблъсъци в Бурунди бяха между лоялни към властта сили и въоръжените групи, противопоставящи се на президента Пиер Нкурунзиза. Смята се, че много от бунтовниците са дезертьори от армията, верни на Годфроа Ниомбаре, бурундийски военен, оглавил преврат срещу Нкурунзиза по-рано тази година, съобщава анонимен източник от разузнавателните служби.

Генерал от Бурунди заяви, че е взел властта в отсъствието на президента

Говорителят на президента съобщи в Туитър, че когато международните наблюдатели са наблизо, често се извършват нощни нападения. Тази нощ въоръжени нападатели се опитаха да нападнат военни лагери, но бяха отблъснати, каза той.

Говорителят на армията съобщи в Туитър, че е извършен опит за освобождаване на затворници от затвора Мпимба, но той също се е провалил. Страната е обхваната от насилие от април, когато сегашният държавен глава Нкурунзиза обяви, че има намерение да се кандидатира за трети мандат, припомня ДПА. Изборите бяха бойкотирани от опозицията и през юли той спечели. Според правозащитни организации от април досега са загинали над 240 души.

Източник: БТА