Стратегът на Ал Кайда вероятно е убит в Пакистан
Стратегът на Ал Кайда вероятно е убит в Пакистан / снимка: Reuters, архив

Абу Яхия ал Либи, стратегът на терористичната мрежа Ал Кайда и втори човек в ръководството й след Айман аз Зауахири, може да е убит при удар с безпилотен самолет в Северозападен Пакистан, съобщиха служители от пакистанското разузнаване, цитирани от Ройтерс.

Ако смъртта му бъде потвърдена, това би било най-големият удар срещу Ал Кайда, откакто американски командоси ликвидираха Осама бин Ладен при секретна операция в Пакистан през май миналата година.

Източници от САЩ потвърдиха, че Либи, който е духовник от Либия и дипломиран химик, е бил мишена на нападение в племенния район в Северен Вазиристан - база на едни от най-известните радикални групировки.

Петнайсет предполагаеми бунтовници са били убити при ракетен удар на американски безпилотен самолет, предава БТА. Две ракети са били изстреляни по база на бунтовници в окръг Мир Али, на 25 км източно от Мираншах, главния град на Северен Вазиристан, близо до границата с Афганистан.

Ройтерс отбелязва, че може да минат месеци, преди да се установи дали Либи е убит, тъй като районите на нападения често се блокират от талибаните, а жертвите биват погребвани веднага, за да се прикрие самоличността им.