Страшилище за ислямистите е новият престолонаследник на Саудитска Арабия
Страшилище за ислямистите е новият престолонаследник на Саудитска Арабия / БГНЕС

Саудитският крал Салман назначи принц Мохамед ибн Найеф Ал Сауд за престолонаследник, съобщиха ТАСС и Ройтерс. Както съобщи телевизия "Ал Арабия", монархът е удовлетворил молбата на принц Мукрин ибн Абдул Азиз Ал Сауд да бъде освободен от постовете на престолонаследник и първи заместник министър-председател.

Принц Мохамед ибн Найеф ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който става вече престолонаследник, е на 56 години.

Мохамед ибн Найеф е смятан за близък съюзник на САЩ и за "истинско страшилище" за ислямистите, посочва Ройтерс. През 2009 г., когато той беше начело на службите за сигурност, Ал Кайда изпрати хора да го убият. Принцът оцеля при нападението, при което ислямист се приближи до него и каза, че искал да се предаде, а после се самовзриви. През ноември 2012 г. принцът стана министър на вътрешните работи. Днес е един от най-влиятелните принцове от своето поколение в управляваща династия Ал Сауд.

Принцът е син на покойния престолонаследник принц Найеф, който беше вътрешен министър от 1975 г. и почина внезапно от сърдечен удар пред 2012 г.

През годините, през които Мохамед ибн Найеф беше вътрешен министър, правителството така и не стана по-толерантно към дисидентите и редица активисти бяха арестувани по различни обвинения, включващи дори, например, говорене пред чужди медии. Принц Мохамед ибн Найеф е завършил в САЩ политически науки през 1981 г. и е фен на холивудските екшън филми и почитател на оръжията. Той построи полигон в пределите на палата си. Смятан е за консервативен, а приятели твърдят, че кабинетът му е пълен с ултраконсервативни чиновници.

Борец срещу тероризма

Образованието му включва специализирано обучение в борбата с тероризма, водено от ЦРУ и завършено в местната школа по разузнаване в Таиф, според експерт, който е добре запознат с кръговете на властта в Саудитска Арабия.

Завършва висшето си образование в американски университет с диплома по политология. Първата си официална длъжност заема през 1999 г., когато става помощник на вътрешния министър. В това си качество безмилостно преследва джихадистите от Ал Кайда в Саудитска Арабия.

Между 2003 и 2006 г. мрежата на Осама бин Ладен води в Саудитска Арабия кампания от кървави атентати срещу символи на властта, военни и петролни инсталации и западни граждани. Ал Кайда обаче до голяма степен бива неутрализирана от действията на службите на Мохамед ибн Найеф. Оцелелите намират убежище в Йемен, където през 2009 г. се сливат с местния клон на мрежата и създават Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП), която продължава да е много активна в съседния на Саудитска Арабия Йемен.

През този период принц Мохамед съумя "да изгради здрава мрежа за борба с Ал Кайда както в страната, така и на регионално ниво, с офиси в посолствата на страната му", заяви пожелал анонимност специалист по саудитските въпроси.

Западняците "му признават успехи в борбата с Ал Кайда. Често пъти неговите служби първи разкриваха заговори на мрежата", добавя експертът.

Неслучайно принцът стана мишена на самоубийствен атентат, за който пое отговорност АКАП. На 28 август 2009 г. саудитски бунтовник от АКАП, който се представял за покаял се, но криел експлозиви в гащите си, се самовзривил в близост до принца, който бил леко ранен.

Роденият на 30 август 1959 г. Мохамед ибн Найеф е единственият член на саудитското кралско семейство, който става пряка цел на атентат на Ал Кайда.

Успоредно с репресията принцът задейства програма за реабилитация на покаяли се членове на Ал Кайда и на лежали в Гуантанамо затворници с цел да ги приобщи към саудитското общество.

В два центъра с името на принц Мохамед, единият в Рияд, другият в западния град Джеда, се правят опити за реабилитиране на тези хора с религиозни проповеди, уроци по обща култура, спортни дейности и психологическа помощ.

Специалистите хвалят програмата, макар и през 2013 г. представител на вътрешното министерство да призна, че 10 процента от миналите през центровете отново извършват екстремистки дейности.

След Ал Кайда саудитското кралство вече се изправя пред джихадистите от "Ислямска държава". Вчера ръководеното от Мохамед ибн Найеф вътрешно министерство обяви, че е арестувало стотина заподозрени и е осуетило готвени от ИД атентати, един от които е бил планиран срещу посолството на САЩ в Рияд.

Кралят назначи сина си Мохамед ибн Салман за заместник престолонаследник.

Твърди се, че той е на тридесетина години, допълва Франс прес. Принц Мохамед ибн Салман запазва поста си на министър на отбраната и на председател на Съвета по икономическите въпроси и въпросите на икономическото развитие - координационен орган, създаден от краля на Саудитска Арабия. Крал Салман освен това замени ветеранът външен министър принц Сауд Ал Фейсал с посланика на страната във Вашингтон Адел ал Джубейр.

Принц Сауд заемаше поста на външен министър от 1975 г. Той е поискал да се оттегли от поста по здравословни причини, посочва кралският дворец. В последно време принцът се оплакваше от проблеми с гръбначния стълб, заради които беше опериран в САЩ. Сега принцът става специален съветник на крал Салман. Той запазва надзорна роля върху външните дела на страната, отбелязва Франс прес.

Кралят назначи бившият министър на труда Адел ибн Мохамед Факей за нов министър на икономиката. За министър на труда беше назначен Муфредж ал Хакбани.

Източник: БТА