/ iStock/Getty Images
Тропически дървеници са наблюдавани напоследък в редица руски градове, съобщи РИА Новости. Те могат да се появят с покупката на дрехи или мебели, да пълзят от съседен апартамент или да бъдат внесени след пътуване в чужбина с дрехи и други вещи, тъй като се срещат дори в петзвездни хотели.

"На територията на редица руски градове са забелязани тропически дървеници. Този вид насекоми е нов за европейската част на Русия. Според специалистите броят на тези насекоми се увеличава всяка година. Тропическите дървеници се класифицират като синантропни (домакински) членестоноги, те могат да съществуват и да се размножават в помещения, поддържани в добро санитарно състояние, но най-често се настаняват трайно в жилищни помещения с голяма посещаемост от хора и незадоволително санитарно-техническо състояние“, се казва в съобщение на санитарните власти в Москва.

Най-често дървениците влизат в къщи с много вещи, дрехи или мебели, в допълнение те могат да пълзят от съседни апартаменти чрез вентилацията или електрически контакти, поради което, ако вредителят е попаднал в един апартамент, съществува риск от разпространението им в цялата сграда.

"Можете също да донесете дървеници у дома след почивка в хотели, тъй като насекомите се срещат дори в петзвездни хотели, следователно когато влизате в хотелската си стая, трябва внимателно да разгледате леглото и при най-малко подозрение да откажете да отседнете в този хотел", посочват още санитарните власти в страната.
БГНЕС