Страните от ЕС да не преговарят със САЩ за визите
Страните от ЕС да не преговарят със САЩ за визите / снимка: БГНЕС

Европейската комисия поиска страните от Европейския съюз да спрат двустранните преговори със САЩ за отменяне на визите, предаде Франс прес.

"Очаквам страните членки да спрат да преговарят със Съединените щати в сфери от компетенциите на Европейския съюз". Това заяви еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини в Бърдо при Краню, близо до словенската столица Любляна.

Изявлението на еврокомисаря идва точно преди срещата в четвъртък в Бърдо с министъра на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф по въпроса за визите. Фратини обаче призна, че не може да попречи на страни от ЕС да подписват двустранни споразумения със САЩ.

Седмица след Чехия, Естония и Латвия подписаха поотделно споразумителни протоколи със САЩ, в които се съгласяват да прилагат мерките за сигурност в презокеанските полети, изисквани от американското правителство в замяна на отменяне на визите за техните граждани. Още три държави от ЕС - Словакия, Унгария и Литва, са готови да сторят същото и това може да стане в петък, напомня АФП.